Hoe kan je stemmen?

Hoe kan je stemmen?

1. Hoe kan je stemmen?

Voor Arabisch klik hier

Voor Tigrinya klik hier

Jouw stem is belangrijk
Jouw stem telt mee in jouw gemeente.
Met jouw stem kies je wie in de gemeenteraad komt.

Hoe werkt het stemmen?
Onderaan deze pagina vind je meer informatie.
Bekijk hier ook het filmpje over stemmen.

Uitleg in 8 stappen

 

Wie mag er stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen?

 

Voor de gemeenteraadsverkiezingen gelden drie voorwaarden:

 • je bent 18 jaar of ouder,
 • je hebt de Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van een andere EU-lidstaat of je hebt een geldige verblijfsvergunning en verblijft minimaal 5 jaar legaal in Nederland.
 • je woont in de gemeente waarvoor de verkiezingen plaatsvinden.

 

 1. JE KRIJGT EEN STEMPAS THUIS

  De gemeente stuurt je een stempas en een kandidatenlijst.

 2. KIES EEN POLITIEKE PARTIJ

  Je ziet op de kandidatenlijst welke partijen meedoen aan de verkiezingen.

 3. GA NAAR HET STEMBUREAU

  Ga op woensdag 16 maart 2022 met je stempas naar het stembureau. Neem ook je paspoort of rijbewijs of identiteitskaart mee. Je kunt hiermee stemmen als het geldig is. Je mag er ook nog mee stemmen als het maximaal 5 jaar verlopen is.

 4. LEVER JE STEMPAS IN

  Geef je stempas aan de mensen van het stembureau. Laat ook je paspoort of rijbewijs of identiteitskaart zien. De mensen van het stembureau controleren je stempas en wie je bent.

 5. JE KRIJGT EEN STEMBILJET

  Op het stembiljet staan de politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen. De mensen op wie je kunt stemmen, staan op het stembiljet, bij hun politieke partij.

 6. KLEUR 1 VAKJE ROOD

  Ga een stemhokje in met het stembiljet. Dat doe je alleen. Niemand mag meekijken als je stemt. In het stemhokje ligt een rood potlood. Zoek op het stembiljet de naam van de persoon op wie jij wilt stemmen. Kleur het vakje rood dat voor deze naam staat.

 7. DOE JE STEMBILJET IN DE STEMBUS

  Vouw het stembiljet weer dicht en stop het in de stembus.

 8. JE HEBT GESTEMD!

  Na 21:00 uur worden alle stemmen geteld. De uitslag wordt daarna bekendgemaakt. Je vindt de uitslag op internet, bijvoorbeeld op www.nos.nl. Of in het nieuws, op de radio, tv of in de krant.

Waar kan je stemmen?


Op 16 maart 2022 kunt u stemmen in alle stemlokalen in de gemeente Breda. In een aantal stemlokalen kunt u op 14 maart en 15 maart uw stem al uitbrengen.

De informatie op deze pagina staat ook op de achterkant van de kandidatenlijst. Deze wordt 1, 2 en 3 maart huis-aan-huis verspreid.

Op de kaart  https://breda.verkiezinginbeeld.nl/  staan alle stemlokalen in de gemeente Breda. De kaart geeft ook informatie over de actuele drukte bij een stembureau.

EERDER STEMMEN 
Je kunt op maandag 14 of dinsdag 15 maart ook al stemmen. Op de website van je gemeente staat welke stembureaus dan open zijn. https://www.breda.nl/stemlokalen-14-en-15-maart
 
Het stemmen gaat hetzelfde als op woensdag 16 maart.