Datalek GGD
Oplichters actief : GGD waarschuwt ouderen voor telefonische babbeltruc

Datalek GGD: wat kan u gebeuren?
Gisteren werd bekend dat persoonlijke gegevens van miljoenen Nederlanders in criminele handen terecht kwamen. Twee verdachten die werkten in het corona-callcenter van de GGD, boden de gegevens van mensen die zich op corona lieten testen te koop aan via social media.
In elk geval zijn NAW-gegevens, geboortedata, telefoonnummers, e-mailadressen en BSN’s verkocht. Maar waarvoor kunnen deze gegevens allemaal worden gebruikt?
U kunt telefonisch, via WhatsApp, sms en per e-mail (persoonlijk) benaderd worden met een verzoek om iets te betalen of in te loggen. De afzender zal zich dan voordoen als een bekende of een vertrouwde instantie.
Ook kan een oplichter zich ergens voordoen als u. Want een identificatie gebeurt meestal aan de hand van uw postcode, adres en geboortedatum of BSN. Met deze gegevens kan bijvoorbeeld uw bank gebeld worden met allerlei smoezen en opdrachten, en er kunnen leningen en abonnementen op uw naam worden afgesloten.
Wat kunt u doen?
Helaas kunt u zelf een datalek niet voorkomen, en ook niet verhinderen dat uw gegevens gebruikt worden. Wees daarom extra alert op oplichting via telefoon, post, e-mail, sms en WhatsApp. Controleer ook intensiever de bij- en afschrijvingen bij de bank. Zorg altijd voor unieke en sterke wachtwoorden voor al uw accounts!
Bron: fraudehelpdesk.nl