sectoren van werken

Een sector wordt ook wel een branche genoemd en is een naam voor alle bedrijven die werken in een bepaalde categorie diensten en producten. In een branche of sector zitten alle bedrijven die zich met hetzelfde bezighouden, bijvoorbeeld zorg, techniek of bouw.

sectoren van werken

In welke sector kun je voldoende werk vinden

 

In Nederland zijn veel verschillende soorten werk te vinden en te doen. Op dit moment groeit de economie hard, dat wilt zeggen dat er veel banen beschikbaar komen en werkgevers veel mensen zoeken om het werk te doen.

Waar je woont hangt af van het aantal vacatures dat er te vinden is. In bepaalde regio’s heb je meer werk te vinden dan in andere regio’s. Breda valt onder de regio West-Brabant. In deze regio zijn de meeste vacatures te vinden in de richtingen ICT, Techniek, Bouw en Zorg.

 

Sector

Een sector wordt ook wel een branche genoemd en is een naam voor alle bedrijven die werken in een bepaalde categorie diensten en producten. In een branche of sector zitten alle bedrijven die zich met hetzelfde bezighouden, bijvoorbeeld zorg, techniek of bouw.

 

Functie

Een functie is de taak die iemand uitoefent of de verantwoordelijkheid die iemand heeft. Het is de naam voor het werk dat wordt gedaan. Dit is vaak ook wat er in een vacature staat als er gezocht wordt naar iemand om het werk te doen, bijvoorbeeld; kapper, operator of verzorgende.

 

In de omgeving van Breda is er in onderstaande sectoren het meeste werk te vinden. Hieronder staat welke functies er vaak gevraagd worden en wat de sector betekent.

 

ICT

De informatie- en communicatietechnologie (ICT), is een vakgebied dat zich bezighoudt met informatiesystemen, telecommunicatie en computers. Hieronder valt het ontwikkelen en beheren van systemen, netwerken, databases, games en websites. Ook het onderhouden van computers en programmatuur en het schrijven van software valt hieronder.

 

Functies: programmeur (java, PHP), systeemontwikkelaar, securityspecialist

 

Techniek

De techniesche branche heeft betrekking op bedenken, samenstellen, maken van apparatuur, installaties en/of machines en (gebruik) voorwerpen, meubels, apparaten. Techniek betekent het bedenken en samenstellen van deze meubels, voorwerpen en apparaten.

 

Functies: Autotechnicus, lasser, CNC verspaner

 

Bouw

Deze sector houdt zich bezig met het produceren van woningen, gebouwen, wegen en dijken.

 

Functies: loodgieter, elektricien, timmerman, metselaar, schilder

 

 

Zorg

De zorgsector bestaat uit de bedrijven, instellingen en medewerkers die zich bezighouden ziekenzorg, kraamzorg, ouderenzorg, gezinszorg, gehandicaptenzorg, medische hulpverlening en medische hulpmiddelen. Mensen die in de zorg werken zijn verantwoordelijk voor de verpleging van mensen; jong en oud.

 

Functies: verzorgende IG, verpleegkundige, wijkverpleegkundige, medisch specialist

 

 

Informatie te vinden via www.werk.nl

 

 

Via VluchtelingenWerk Breda