KASTEEL – OORLOGSVERLEDEN

Bij de ingang van park  Het Valkenberg treffen we een monument met de namen van leden van Het Koninklijk Huis

KASTEEL – OORLOGSVERLEDEN
KASTEEL – OORLOGSVERLEDEN
KASTEEL – OORLOGSVERLEDEN

 

KASTEEL – OORLOGSVERLEDEN

Bij de ingang van park  Het Valkenberg treffen we een monument met de namen van leden van Het Koninklijk Huis.(plattegrond nr 3).

Breda is (naast Leeuwarden) een Nassaustad. Op het kasteel , dat je ziet liggen vanuit het park (Valkenberg) woonden de Nassaus, die later tot koning benoemd zijn. De opvallendste was Willem van Oranje. De Nassaus hebben een beslissende rol gespeeld in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Toen zijn we losgekomen van Spanje (dat half Europa beheerste). Maar in die oorlog is Breda meerdere keren belegerd, veroverd en heroverd.

Ons koningshuis is verhuisd naar Holland. Het kasteel is nu Koninklijke Militaire Academie (nr 4 en 5 ). En opvallend deel van de oude vestingwerken is bekend als Spanjaardsgat.

In de Eerste Wereldoorlog (onze zuiderburen spreken van De Grote Oorlog) was Nederland neutraal. De Tweede Wereldoorlog kende bij de aanvang de evacuatie van de hele bevolking van Breda. De bevrijding kwam in oktober 1944, door Poolse militairen. (Terwijl het noorden van Nederland pas in mei 1945 vrij werd.)

 

 

 Door: Carl van Boxel         
            Ahmad Sherih