Met wie mag je in de auto?

Mag ik met 2 mensen in één auto zitten als we geen huisgenoten zijn?

Met wie mag je in de auto?
Maatregelen

Met wie mag je in de auto?

 

Voor Tigrinya  klik hier 


Voor Arabisch klik hier

 

Mag ik met 2 mensen in één auto zitten als we geen huisgenoten zijn?

 

De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot één huishouden behoren. Dus nee, het is erg onverstandig om met een vriend, buurman of collega in één auto te zitten. Doordat je zo dicht bij elkaar zit, loop je namelijk een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Doe je dit ivm je werk, dan raden we je aan om met je baas te bespreken of er andere mogelijkheden zijn. Je kunt er geen boete voor krijgen.

 

 

Mag ik met mijn vriend(in) en een vriend even een stukje met de auto rijden?

 

Het is onverstandig én strafbaar om met 3 personen in een auto te zitten als je niet uit hetzelfde gezin komt. Het kan je een boete opleveren van 390 euro (of 95 als je tussen de 13-17 bent). Ben je 18 jaar of ouder, dan komt die boete ook als aantekening op je strafblad te staan.

 

 

Mijn baas wil dat we met 3 mensen in de werkbus naar het werk gaan. Mag dat?

 

De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot één huishouden behoren (dus een gezin of anderszins huisgenoten zijn). Met drie of meer mensen in een werkbus kun je nooit genoeg afstand houden. Hierdoor loop je een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Doe je dit ivm je werk, dan raden we je aan om met je baas te bespreken of er andere mogelijkheden zijn. Je kunt hier een boete voor krijgen. Je baas trouwens ook. De boete voor hem is maar liefst 4350 euro.  

 

Wat doet de politie aan busjes van een uitzendbureau vol tuinbouwpersoneel?

 

Als een uitzendbureau/werkgever vervoer regelt en teveel mensen op te korte afstand van elkaar in een voertuig stopt, dan krijgt het uitzendbureau/werkgever een boete van 4350 euro. Zij worden namelijk verantwoordelijk gehouden. De inzittenden krijgen alleen een boete als ze geen ruimte willen maken of het voertuig willen verlaten.

 

Mijn moeder is slecht ter been, maar moet naar de huisarts. Mag ik haar met de auto ophalen en wegbrengen?

 

Volgens de regels zouden we dat af moeten raden omdat jullie niet tot één huishouden behoren. Maar mensen die voor kwetsbaren zorgen, zijn in deze periode hard nodig. Daarom rekenen we erop dat je het contact beperkt, maar in geval van nood - bijvoorbeeld bij een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis - helpt waar nodig.

 

 

Born : Politie.nl