Persconferentie coronamaatregelen, 6 mei 2020
De beheersing van verspreiding van het coronavirus is het belangrijkst

Persconferentie coronamaatregelen, 6 mei 2020
Voor Tigrinya klik hier
Voor Arabisch klik hier
Op 6 mei 2020 gaven premier Rutte en minister Hugo de Jonge een persconferentie. Die ging over het versoepelen van de coronamaatregelen.
De beheersing van verspreiding van het coronavirus is het belangrijkst. Dat kan alleen doorgaan als het aantal besmettingen van COVID-19 blijft dalen. Iedereen moet zich aan de gedragsregels houden. De overheid werkt hard aan een vaccin. Het is nog onduidelijk hoe lang dat duurt. In de tussentijd moeten we samen afspraken maken.
De algemene regels zijn voor iedereen:
- Blijf altijd thuis als je klachten hebt
- Bij benauwdheid en koorts: alle huisgenoten blijven thuis
- 1,5 meter afstand houden. Is dat niet mogelijk, ga dan ergens anders heen.
- Thuiswerken als dat kan.
- Vermijd drukte. Dus niet meer zoveel mogelijk thuis blijven.
- Ben je 70 jaar of ouder of heb je een kwetsbare gezondheid? Wees extra voorzichtig. Het kan verstandig zijn om voorlopig nog zoveel mogelijk thuis te blijven. Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte.
- Hygiënische regels van handen wassen, niezen in de elleboog en papieren zakdoekjes blijven belangrijk.
Hoe zien de komende weken eruit?
Per maatregel bekijkt het kabinet kort van tevoren of die ook echt door kan gaan.
Vanaf maandag 11 mei
- Basisscholen en kinderopvanggaan gedeeltelijk open. Dat was al bekend.
- Mensen metcontactberoepen mogen weer werken: bijvoorbeeld kappers, acupunctuur, pedicure, opticien, nagelstudio's en rij-instructeurs.
Klanten moeten van tevoren een afspraak maken. Bij het maken van de afspraak moet gevraagd worden of de klant klachten heeft. Een mondkapje is niet verplicht. Wel moet er anderhalve meter afstand gehouden worden tussen de klanten.
- Niet-contactsporten in de buitenluchtzijn weer toegestaan, zoals tennis en golf. Geen officiële wedstrijden.
- Bibliothekengaan weer open.
Vanaf maandag 1 juni
- Iedereen die dat wil worden getest op corona. Wie besmet is moet twee weken in thuisquarantaine. De GGD gaat dan ook contactonderzoek doen.
- De middelbare scholen gaan weer open. In de praktijk zal dit 2 juni zijn, de dag na Pinksteren.
- Het openbaar vervoer(bus, tram en trein) rijden weer volgens de normale dienstregeling. Maximaal 40 procent van de plaatsen mag bezet zijn. In de bus, tram en trein is het niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Daarom is het vanaf 1 juni verplicht om een mondkapje te dragen. Mensen moeten daar zelf voor zorgen. Gebruik alleen het openbaar vervoer als dat echt nodig is, reis niet op de drukste tijden (tenzij niet anders mogelijk) en geef elkaar de ruimte.
- Bioscopen, restaurants, musea en culturele instellingenmogen weer open. Er mogen maximaal 30 personen zijn, inclusief het personeel. Iedereen houdt 1,5 meter afstand van elkaar. Bezoekers moeten reserveren. Van tevoren moet duidelijk zijn dat bezoekers geen coronaklachten hebben.
- Op terrassenmogen maximaal tien mensen bij elkaar zitten.
Verwachting per 15 juni
Als we het virus onder controle houden, kan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) weer examens afnemen en praktijklessen geven. Er wordt een plan gemaakt om daarna het mbo verder open te stellen en ook het hoger onderwijs weer te openen.
Verwachting per 1 juli
Als het virus onder controle blijft, kunnen de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken weer open. Ook kan het maximum aantal bezoekers hopelijk naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.
Verwachting per 1 september
Als het virus onder controle blijft, mogen ook fitnessclubs, sauna’s en wellness centra, verenigingskantines, coffeeshops, casino’s en sekswerkers weer aan de slag.
Alle contactsporten en binnensporten zijn vanaf 1 september hopelijk weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal.
Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten wordt vóór 1 september een besluit genomen.
De maatregelen moeten er nog steeds voor zorgen dat kwetsbare groepen mensen beschermd worden.
Ook is het belangrijk dat de zorg niet overbelast raakt. Ook wil de overheid onderzoeken hoe het virus zich verspreidt.
Bronnen: NOS en RIVM