Ramadan en corona
De maatregelen tegen het coronavirus hebben ook invloed op de Ramadan. Lees hier hoe je die toch veilig kan beleven.

Ramadan en corona
Voor Tigrinya klik hier
Voor Arabisch klik hier
De maatregelen tegen het coronavirus hebben ook invloed op de Ramadan. Lees hier hoe je die toch veilig kan beleven.
De Ramadan, loopt dit jaar van vrijdag 24 april tot zondag 24 mei. Moslims vasten in deze periode vanaf de dageraad (ruim voor zonsopkomst) tot zonsondergang. Na het gebed bij zonsondergang wordt het vasten verbroken met de iftar, een gezamenlijke maaltijd. Meestal organiseren moskeeën tijdens de Ramadan ook een of meer iftars. Helaas kan dit nu niet. Bepaalde groepen of personen zijn vrijgesteld van deelname aan het vasten, zoals kinderen, oudere mensen en personen die kampen met gezondheidsproblemen.
Door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus vindt de Ramadan dit jaar in moeilijke omstandigheden plaats.
Ook tijdens de Ramadan gelden de coronamaatregelen. Juist tijdens de Ramadan, hoe lastig ook, is het belangrijk dat iedereen zich aan de voorschriften van het RIVM houdt.
-
Dat betekent dat de iftar, een gezamenlijke maaltijd, zoveel mogelijk thuis plaats vindt binnen het eigen huishouden.
-
Ontvang zo min mogelijk bezoek (maximaal 3 bezoekers) en houd dan 1,5 meter afstand van elkaar.
-
Ga niet op bezoek bij mensen van 70 jaar of ouder en mensen met een kwetsbare gezondheid. Ga zeker niet op bezoek als u verkoudheidsklachten hebt.
-
Verricht de gebeden thuis. De moskeeën blijven dicht voor het publiek. In alle gebedshuizen blijven gezamenlijke gebeden (de dagelijkse gebeden, het vrijdaggebed en de Taraweeh-gebeden) verboden.
-
Ga na het verbreken van het vasten niet de straat op, op zoek naar familie, vrienden of buren. Hou op een andere manier contact (telefoon, smartphone, sociale media, …). Een korte wandeling met de gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen, kan uiteraard wel.
Samen zorgen we voor een gezonde maand Ramadan
RAMADAN MUBARAK!