Solliciteren
Werk zoeken in Nederland kan een uitdaging zijn. Om werk te zoeken moet je weten wat je hiervoor nodig hebt. Hieronder de belangrijkste punten en tips bij het zoeken van werk

Solliciteren
Werk zoeken in Nederland kan een uitdaging zijn. Om werk te zoeken moet je weten wat je hiervoor nodig hebt. Hieronder de belangrijkste punten en tips bij het zoeken van werk.
Cv maken
In het curriculum vitae (cv) staat de belangrijkste informatie die een werkgever van je nodig heeft. Dit is vaak het eerste waar een werkgever naar kijkt, dus het is belangrijk om het CV zo aantrekkelijk en duidelijk mogelijk te maken, zodat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
Dit staat vaak in een CV:
- Persoonlijke gegevens (naam, contactgegevens, geboortedatum en of je een rijbewijs hebt)
- Persoonlijk profiel (in een paar zinnen omschrijf je jezelf; wie je bent, wat je kunt en wat je zoekt op het gebied van werk)
- Werkervaring (je opgedane werkervaring; omschrijf welke functie je hebt gehad, bij welk bedrijf en waar en welke taken je hebt gehad) De meest recente werkervaring staat bovenaan!
- Opleidingen (benoem je studies, opleidingen, cursussen en trainingen) De meeste recente staat weer bovenaan!
- Nevenactiviteiten (onbetaalde activiteiten zoals vrijwilligerswerk of het coachen van een sportclub)
- Vaardigheden en competenties (talen, eigenschappen, kennis van bepaalde programma’ s of andere dingen die belangrijk zijn voor het doen van het werk)
- Interesses en hobby's (wat doe je graag in je vrije tijd?)
- Referenties (als je werkervaring hebt opgedaan, vraag dan je leidinggevende of collega of hij/ zij benaderd mag worden door toekomstige werkgevers over jouw functioneren. Zet hier geen gegevens van de referentie, maar vermeld ‘referenties op aanvraag’. Laat altijd eerst aan uw referenten weten dat zij benaderd kunnen worden)
Tips bij het maken van het CV:
→ Maak je CV niet langer dan 1 of 2 A4
→ Zorg dat het CV netjes is en zonder spelfouten (laat deze door anderen controleren)
→ Maak kopjes in de verschillende onderdelen met een ander lettertype: Persoonlijke gegevens, Profiel, Werkervaring, Opleiding, enzovoort.
→ Voeg eventueel een foto toe, zodat de werkgever gemakkelijk je CV kan herkennen
→ Maak een pdf van het cv, zo blijft de opmaak goed bewaard.
Sollicitatiebrief schrijven
Als je een Cv hebt gemaakt ga je op zoek naar werk. Als je een leuke vacature hebt gevonden kun je daar een sollicitatiebrief voor schrijven. Dit heet een gericht sollicitatie.
Maar je kunt ook zonder vacature een sollicitatiebrief schrijven. Dit heet dan een open sollicitatie waarbij jij aangeeft geïnteresseerd te zijn om te werken bij het bedrijf ook als er op dat moment geen vacature is.
Een sollicitatiebrief (zowel gericht als open) heeft meestal een aantal vaste onderdelen. Pas wel elke brief aan op de vacature waarop je reageert.
- Openingszin
Geef aan op welke vacature je reageert en waar je deze hebt gevonden.
- Motivatie
Beschrijf wat je aanspreekt in de functie, waarom je de baan graag wilt en waarom juist jij bij deze organisatie wilt werken. Probeer zo enthousiast mogelijk over te komen.
- Jezelf verkopen
Vertel waarom je geschikt bent voor deze functie. Wat heb je te bieden? Overtuig de werkgever met voorbeelden uit de praktijk. Welke (werk)ervaring en kwaliteiten kun je goed gebruiken in deze functie? Benoem ook successen.
- Afsluiting
Laat de werkgever aan het eind van de brief merken dat je graag op gesprek wilt komen. Sluit bijvoorbeeld af met: 'Graag licht ik mijn cv en brief in een gesprek toe'.
Sollicitatiegesprek voeren
Ben je naar aanleiding van je sollicitatie uitgenodigd voor een gesprek dan moet je je hier goed op voorbereiden. Een gesprek vindt vaak plaats tussen de sollicitant en een of meerdere personen die bij het bedrijf werken.
Het doel van het gesprek is dat zij er achter komen of ze jou geschikt vinden voor de functie. Je moet dus enkele vragen beantwoorden en kunt zelf ook vragen stellen.
Hieronder enkele voorbeeld vragen die vaak gesteld worden:
1) Waarom wilt u bij ons bedrijf komen werken?
Zoek alle informatie op die je kunt vinden over dit bedrijf. Is het groot of klein, wat doet of maakt het, hoe is de sfeer. Gebruik die informatie om uit te leggen waarom je bij dit bedrijf wilt werken.
2) Waarom wilt u deze baan?
Gebruik je werkervaring, interesses en kennis om aan te geven waarom je dit werk graag wilt doen. Je kon iets goed bij je vorige werkgever en dit sluit daar op aan of je wilt jezelf verder ontwikkelen en de baan waarop je solliciteert, is de volgende stap die je voor ogen hebt.
3) Waarom bent u de ideale kandidaat voor deze baan?
Aan de hand van de vorige vragen kun je nu goed uitleggen waarom je bij dit bedrijf past en de juiste persoon bent voor deze functie. Vertel enthousiast en blijf jezelf, zo komt je verhaal het beste over.
Tijdens een sollicitatiegesprek kun je zelf ook vragen stellen om meer te weten te komen over de baan en de werkgever. Hiermee toon je interesse, laat je zien dat je goed voorbereid bent en wordt het sollicitatiegesprek meer een echt gesprek. Vraag bijvoorbeeld naar de samenstelling van het team waarin je terecht zou komen, wat de rolverdeling is, of wat precies van je verwacht wordt.
Stel tijdens het eerste gesprek geen vragen over het salaris, de werktijden of arbeidsvoorwaarden. Dat komt in een eventueel volgend gesprek aan bod.
Online solliciteren
Tegenwoordig is online solliciteren de meest gebruikte manier om werk te zoeken. Via verschillende vacaturesites kan men een persoonlijk profiel aanmaken en het cv plaatsen. Via deze vacaturesites zoeken werkgevers naar personeel. Werkgevers zoeken bijvoorbeeld op naam van functie, sector, competenties en vaardigheden. Zorg dus dat je duidelijk aangeeft wie je bent, wat je kunt en wat je zoekt. Je wordt sneller gevonden als je een volledig ingevuld profiel hebt.
Een aantal veelgebruikte vacaturesites:
Bouw: www.bouwvacatures.nl
Techniek: www.alletechniekvacatures.nl
ICT: www.ictergezocht.nl
Zorg: www.zorg-vacatures.stepstone.nl
Een baan vinden via uw netwerk
De meeste vacatures worden via het netwerk ingevuld. Dit betekent dat je netwerk je ingang is naar betaald werk. Contacten leggen en onderhouden heet netwerken. Dit kan op een banenbeurs, op een verjaardag of op de sportclub, maar ook via social media. Hoe meer mensen weten dat u werk zoekt, hoe groter de kans dat iemand een interessante vacature weet of mogelijk zelfs een baan voor u heeft.
Alle informatie is ook te vinden op www.werk.nl!
Via VluchtelingenWerk Breda