Persconferentie 7 april
Het kabinet weet nog niet hoelang het zal duren voordat de coronamaatregelen worden versoepeld

Rutte: 'Terugkeer naar normaal leven wordt zaak van lange adem'
Voor Tigrinya klik hier
Voor Arabisch klik hier
Het kabinet weet nog niet hoelang het zal duren voordat de coronamaatregelen worden versoepeld. Premier Mark Rutte zei dinsdag tijdens de persconferentie dat een terugkeer naar het normale leven "een zaak van lange adem" wordt. Hij voegde daaraan toe dat een versoepeling van de maatregelen alleen kan als iedereen zich aan de regels blijft houden.
Rutte verwees naar de laatste cijfers waaruit blijkt dat er sprake is van een afvlakking van het aantal ic-patiënten, maar waarschuwde voor verslapping. "De cijfers laten voorzichtig zien dat het niet voor niets is", zei Rutte. "Het risico bestaat dat mensen gaan denken dat ze losser met de regels kunnen omgaan. Een grotere fout kun je niet maken."
De afgekondigde coronamaatregelen gelden in ieder geval tot en met 28 april. Voor evenementen waar een vergunning voor nodig is, geldt een verbod tot 1 juni. Het kabinet neemt op 21 april een besluit over de verlenging of versoepeling van maatregelen.
Rutte zei dat de kans "reëel" is dat het pakket aan maatregelen verlengd zal worden. "De weg terug kan alleen stap voor stap. De kans op een begin van normalisering wordt groter als we ons allemaal aan de regels houden."
Na de uitbraak van het virus heeft ook de economie een enorme klap gekregen, maar geluiden in het publieke debat die stellen dat de maatregelen in het belang van de economie versoepeld moeten worden, wees de minister-president af. “We moeten waken voor schijntegenstellingen tussen gezondheid en economie.”, zei Rutte. “De maatregelen nu loslaten zal onze gezondheid én de economie hard raken."
Kabinet werkt aan omstreden corona-apps
Maar met de coronamaatregelen alleen denk het kabinet er niet te komen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kondigde op de persconferentie aan dat het kabinet werkt aan twee mobiele apps die moeten helpen bij het controleren van de verdere verspreiding van het coronavirus.
De apps moeten ervoor zorgen dat mensen die in de buurt van een besmette persoon zijn geweest een melding krijgen en vervolgens twee weken in thuisquarantaine gaan. De melding wordt verzonden op basis van locatiegegevens op de telefoon.
Daarnaast moet de uitbreiding van de testcapaciteit ervoor zorgen dat meer mensen getest kunnen worden. "Testen wordt cruciaal", zei de minister. "Maar alleen testen heeft geen zin als je er niets mee doet." Daar is bron- en contactonderzoek voor nodig. Nadat het virus uitbrak in Noord-Brabant en Limburg waren het de GGD's die onderzochten met wie een besmet persoon in contact was gekomen, maar naarmate het virus zich verder over het land verspreidde bleek er onvoldoende mankracht te zijn om iedere bron op te sporen en anderen te waarschuwen. "Contactonderzoek van de GGD is niet meer voldoende om alle testen te analyseren" aldus De Jonge.
De introductie van corona-apps is omstreden, omdat het ten koste dreigt te gaan van de privacy. Zo meldde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vorige week dat telecomproviders volgens de huidige telecom- en privacywet de gegevens van hun klanten niet met de overheid mogen delen.
Minister De Jonge zei dat de apps alleen doorontwikkeld worden als de privacy "voldoende gewaarborgd is". Hij zei ook dat de nieuwe strategie alleen kan werken als veel mensen de app ook op hun telefoon hebben. Of het dan ook verplicht zal worden, is nog niet bekend. "Dat moeten we de komende tijd verkennen."
Bron: nu.nl