UWV-Informatie voor particulieren over het coronavirus

Hieronder leest u de antwoorden op vragen die veel gesteld worden.

UWV-Informatie voor particulieren over het coronavirus
UWV

UWV-Informatie voor particulieren over het coronavirus

 

Voor Tigrinya  klik hier 
Voor Arabisch klik hier 

 

Hieronder leest u de antwoorden op vragen die veel gesteld worden.

Staat uw vraag er niet bij? Stel  uw vraag aan ons via een online bericht.

Log in:

  • op Mijn UWV voor vragen over uw uitkering; 
  • op de Werkmap voor vragen aan uw adviseur werk over solliciteren en het vinden van werk.

U krijgt zo snel mogelijk antwoord.

 

NOW: wat is de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)?

Deze financiële noodmaatregel is er vanwege het coronavirus.

 

De NOW is bedoeld om werkgevers die omzetverlies hebben te helpen. Zij kunnen hierdoor hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. Ook als u een oproep- of nul-urencontract heeft. Als uw werkgever gebruik maakt van de NOW, dan moet hij uw hele loon doorbetalen.

 

De NOW komt in plaats van de regeling voor werktijdverkorting. De regeling werktijdverkorting is dus gestopt.

 

Tegemoetkoming voor omzetverlies vanaf 1 maart 2020

Uw werkgever kan financiële hulp krijgen voor omzetverlies vanaf 1 maart 2020. Binnen 4 weken na de aanvraag kan uw werkgever de eerste voorschotbetaling van UWV verwachten.

 meer informatie klik hier

 

NOW:

kan ik een WerkloosheidsWet (WW)-uitkering krijgen vanwege het coronavirus?

Nee, dat kan niet. Als uw werkgever tijdelijk minder werk voor u heeft vanwege het coronavirus, dan kan uw werkgever een aanvraag doen bij de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).

 

ik ben ontslagen. Moet mijn werkgever gebruikmaken van de NOW? Of kan ik een WW-uitkering aanvragen?

Uw werkgever is niet verplicht om gebruik te maken van de NOW. U kunt een WW-uitkering aanvragen. Of wij uw aanvraag kunnen behandelen, hangt af van uw arbeidscontract.

 

moet ik stoppen met werken als mijn werkgever een tegemoetkoming van de regeling NOW krijgt?

U hoeft niet te stoppen met werken. U maakt met uw werkgever afspraken over het werk dat u kunt doen en waar u dat werk doet.

 

 

Werkloos:

moet ik ondanks het coronavirus nog steeds solliciteren?

Ja, u bent verplicht om te blijven solliciteren. Wij begrijpen dat het door de coronacrisis lastig kan zijn. Daarom kunt u altijd bij ons terecht met uw vragen hierover.

 

Hulp en vragen

Neem dan contact op met een adviseur werk om te overleggen. U kunt ons een online bericht sturen via de Werkmap. Of bel ons via UWV Telefoon Werknemers. U vindt het telefoonnummer op Service & contact.

 

wordt mijn WW-uitkering op tijd betaald ondanks de coronacrisis?

Ja, wij betalen uw WW-uitkering, of uw Ziektewet-uitkering, zoals altijd.

 

Wilt u meer weten over de betaling van uw uitkering? Dan vragen wij u om ons niet te bellen, maar een bericht te sturen via Mijn Berichten op Mijn UWV. Dat voorkomt lange wachttijden bij UWV Telefoon Werknemers. Wij helpen u zo goed mogelijk.

 

 

Ziek:

Kan ik een Ziektewet-uitkering krijgen vanwege het coronavirus?

Als u in dienst bent en ziek wordt, betaalt uw werkgever meestal uw loon door. Soms kan uw werkgever voor u een Ziektewet-uitkering aanvragen bij UWV. Lees meer hierover bij Ik ben ziek (https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/index.aspx).

 

Betaalt mijn werkgever mijn loon door als ik vanwege besmettingsgevaar niet op mijn werkplek kan werken? Of als ik in isolatie of quarantaine ben op advies van de GGD of het RIVM?

Ja, uw werkgever betaalt uw loon dan in principe door. Soms kan uw werkgever een Ziektewet-uitkering voor u aanvragen. Lees meer hierover bij Ik ben ziek (https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/index.aspx)

 

Dat geldt ook wanneer u milde klachten heeft zoals verkoudheid of hoesten.

 

 

Dienstverlening UWV:

 

Kan ik naar afspraken, bijeenkomsten of trainingen op een kantoor van UWV?

Al onze kantoren zijn gesloten. Afspraken worden voorlopig telefonisch afgehandeld. Als het niet anders kan, worden afspraken geannuleerd. We verzoeken u om niet naar de vestiging te komen.

 

Heeft u een geplande bijeenkomst staan? Dan gaat deze niet door. Dan bellen we u, u ontvangt een brief, of een bericht in uw Werkmap. Ook kan het zijn dat u een nieuwe uitnodiging voor een telefonische afspraak krijgt.

 

Bent u uitgenodigd voor een training van UWV en die training gaat niet door, dan krijgt u hierover een bericht in de Werkmap. Als een training niet doorgaat, heeft dit geen gevolgen voor uw uitkering.

 

Heeft u een andere vraag? Stel deze dan zoveel mogelijk online. Dat kan via de Werkmap of via Mijn berichten op Mijn UWV. Of u kunt bellen met UWV Telefoon Werknemers. U vindt het nummer op Service & contact.

 

 

Hoe stuur ik UWV een vraag over mijn uitkering?

U kunt uw vraag sturen via Mijn Berichten op Mijn UWV. Heeft u een vraag over werk vinden, of over een afspraak met de adviseur werk? Stuur uw vraag dan via de Werkmap.

 

U kunt uw vragen niet via e-mail sturen, omdat wij het belangrijk vinden dat uw persoonlijke gegevens veilig zijn. We willen niet dat anderen uw burgerservicenummer of bankgegevens kunnen zien. Dit risico bestaat als u een e-mail stuurt via een onveilige internetverbinding.

bron: uwv.nl