Werken in Nederland

Betaald werk betekent dat je loon krijgt voor het verrichten van je werkzaamheden en onbetaald werk (ook wel vrijwilligerswerk genoemd) wordt niet betaald

Werken in Nederland

Werken in Nederland

 

Wat betekent werken in Nederland?

 

In Nederland kun je twee soorten werk verrichten, betaalde en onbetaalde.

Betaald werk betekent dat je loon krijgt voor het verrichten van je werkzaamheden en onbetaald werk (ook wel vrijwilligerswerk genoemd) wordt niet betaald.

 

Betaald werk

Als je voor een werkgever werkt, krijg je daarvoor loon. De werkgever moet daarbij rekening houden met een aantal wettelijke regels. Hij moet bijvoorbeeld minimaal het minimumloon betalen en hij moet zorgen voor een loonstrook. In een arbeidsovereenkomst staan de afspraken tussen u en uw werkgever over het werk, zoals bijvoorbeeld over de functie en de hoogte van het loon.

 

U kunt op verschillende manieren voor iemand werken

1)         U bent in dienst bij een werkgever (u verricht werk voor deze werkgever en krijgt van hem loon)

2)         U werkt als uitzendkracht (u verricht werk voor één of meerdere werkgevers en krijgt loon van het      uitzendbureau)

3)         U wordt als zelfstandige ingehuurd (een werkgevers huurt u in en betaald u voor uw diensten)

 

Tijdelijk of vast contract

Als je loon krijgt voor je werk kun je een tijdelijk contract krijgen of een vast contract. Een tijdelijk contract  wilt zeggen dat je contract voor bepaalde tijd is. Er wordt dan met een werkgever afgesproken hoe lang je voor hem gaat werken. Er wordt een periode vastgelegd.

Bij een vast contract (contract voor onbepaalde tijd) is er geen einddatum afgesproken in de arbeidsovereenkomst.

 

WW

Als je een tijdje betaald werk hebt gedaan en het werk gaat stoppen, heb je recht op een uitkering, een WW uitkering (Werkloosheidswet). Dit is een tijdelijke uitkering. De hoogte van deze uitkering is afhankelijk van het loon dat je hebt gehad bij het betaalde werk.

 

Bijstandsuitkering

Als je WW stopt kun je een WWB (Wet Werk & Bijstand) aanvragen als je onvoldoende inkomen of vermogen hebt om van te leven en geen recht heeft op een andere uitkering. De aanvraag voor een bijstandsuitkering doe je bij de gemeente. De gemeente bepaalt of je een uitkering krijgt.

 

Onbetaald werk

In Nederland wordt veel onbetaald werk gedaan. Men doet dit om ervaring op te doen, in contact te komen met andere mensen of een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Als het (nog) niet lukt om betaald werk te vinden, is het goed om te starten met vrijwilligerswerk om werkervaring op te doen, aan je taal te werken en je netwerk te vergroten. Daarnaast kun je alvast aan een werkgever laten zien waar je goed in bent en kun je nog bepaalde dingen leren die je later kunt gebruiken als je betaald werk hebt. Ook is het goed om op deze manier de Nederlandse werkcultuur te leren kennen.

 

Via VluchtelingenWerk Breda